DJECA I MLADI NE PRIZNAJU GRANICE

 
 
U sklopu europskog projekta „Otroci in mladi na priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice“ ostvaren u suradnji sa Slovenijom, Društvo „Naša djeca“ Dugo Selo organiziralo je 5. i 12. svibnja 2012. radionice na tu temu, a u kojima su sudjelovali učenici 7. i   8. razreda dugoselskih osnovnih škola, kao i dugoselski srednjoškolci.
 
Radionice su vodile učiteljice iz tri škole s našeg područja (Marija Bićanić, Marijana Tečić i Sofija Štefanac Klobučar).
 
Radionice  su obje subote započele u u 9 sati u prostorijama Društva invalida u Kažotićevoj 8.
Raspored radionica 5.05.2012.:
1. Predstavljanje voditeljice
2. Po čemu sam poseban/posebna
3. Kad bih bio/bila..
Likovna radionica - Prikaži sebe kao neku životinju
4. Po čemu smo drugačiji-različiti
5. Stereotipi
6. Sličnosti unutar različitosti (EU slogan "Ujedinjeni u različitosti")
7. Koju bih oznaku (stigmu) najteže nosio/nosila
Raspored radionica 12.05.2012.:
1. Razgovor o prethodnim vježbama
2. Kulturne razlike - koja znanja moramo imati da bismo se uhvatili u borbu s njima
3. Kojim akcijama i projektima smanjiti kulturne razlike
4. Govor djeteta
Ekološka radionica "Heal the world"
5. Ideje za slogan radionica
Radionica po želji (glazbena, plesna, glumačka…)
 
Po završetku radionica dvoje djece je sudjelovalo  i u ljetnom kampu u Poreču od 20. do 25. svibnja ove godine, a  dvije djevojčice će u isti kamp otići od 26. do 28.10.2012. gdje su planirane projektne aktivnosti i različiti sadržaji.
 
 
 
 
 
Projekt „Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice“ provodi se u okviru Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., a traje od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2013. godine. Cilj projekta je povezivanje i poticanje suradnje izmeÄ‘u organizacija koje se bave djecom i mladima – Društava Naša djeca u Hrvatskoj i Zveza prijateljev mladine u Sloveniji, prijenos znanja i dobre prakse na teme antidiskriminacije, dječje participacije i kulturalne suradnje te podizanje javne svijesti lokalnog stanovništva o važnosti suživota na pograničnom području prihvaćanjem i uvažavanjem različitosti i ljudskih prava.
 
Hrvatski partneri u projektu su: Savez društava Naša djeca Hrvatske (vodeći partner) i Društvo Naša djeca Varaždin, a slovenski partneri su: Zveza prijateljev mladine Slovenije i Zveza prijateljev mladine Maribor.
 
U okviru projekta realizirat će se sljedeće aktivnosti: (a) Istraživanje stereotipa i predrasuda djece i mladih prema drugim nacionalnim skupinama, (b) Kampanja za smanjenje predrasuda i stereotipa „Sto ljudi, sto ćudi“ s nizom radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije i uvažavanja različitosti, (c) Kamp za djecu i voditelje iz Dječjih vijeća Hrvatske i Otroških parlamentov Slovenije, (d) Revija jednominutnog filma na temu „Život uz granicu“ i (e) Dječji glazbeni festival u Varaždinu.
 
 
 
 
Aktivnosti su namijenjene djeci i voditeljima iz 20 Društava Naša djeca u Hrvatskoj iz 7 županija i grada Zagreba (Delnice, Dugo Selo, ÄŒakovec, Fažana, Krapina, Križ, Mali Lošinj, Ogulin, Opatija, Pazin, Poreč, Prelog, Pula, Ravna Gora, Rečica-Zamršje, Tuhelj, Varaždin, Vraždinske Toplice, Zabok i Zagreb) te djeci i mladima iz 19 Zveza prijateljev mladine koje djeluju na području 8 pograničnih regija: Pomurska, Podravska, Savinjska, Spodnjeposavska, Jugovzhodna Slovenija, Notranjsko-kraška, Obalno-kraška i Osrednjeslovenska. U aktivnosti će u podjednakom broju biti uključeni i korisnici iz Hrvatske i Slovenije, a zajedničke aktivnosti organizirat će se i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Planirano je da se u projekt izravno uključi oko 5 000 djece iz Društava Naša djeca i Zveza prijateljev mladine, preko 170 odraslih voditelja i mentora, 60-ak likovnih i filmskih umjetnika te veći broj volontera, stručnih suradnika, predstavnika medija te nadležnih državnih i lokalnih tijela i institucija iz Slovenije i Hrvatske.
 
Javno sufinanciranje za hrvatske partnere osigurano je iz sredstava Ureda za udruge RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Varaždina, a Vlada Republike Slovenije osigurava javno sufinanciranje za slovenske partnere u projektu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 232.791,69 eura.
 
Budući da je sam projekt započeo u travnju 2011., a trajat će do ožujka 2013. voditeljice Marija Bićanić, Marijana Tečić te Sofija Štefanac Klobučar su rapodijelile zadatke povezane za edukaciju na tom projektu.
 
Uvodnom predstavljanju projekta u Zagrebu održanom u srpnju 2011. nazočile su voditeljice Marijana Tečić i Sofija Štefanac Klobučar.
 
Na seminaru mentora u Mariboru održanom u listopadu 2011. sudjelovala  je Sofija Štefanac Klobučar.
 
U 1. međunarodnom kampu u Poreču u svibnju 2012. sudjelovala je Marija Bićanić s dvoje djece iz Dugog Sela.
 
U 2. meÄ‘unarodnom kampu u Poreču u listopadu 2012. će sudjelovati Marijana Tečić s dvoje učenika OŠ Josipa Zorića.
 
Aktivnosti koje predstoje za realizirati do završetka projekta  takoÄ‘er će voditeljice raspodijeliti
 
Više o projektu Djeca i mladi ne priznaju granice na http://www.djecaimladi.hr/